Harde schijf vergelijken


Wat is nu precies het verschil tussen een SSD en een HDD? Beide zijn natuurlijk harddrives waar informatie vanaf een computer kan worden opgeslagen maar er zit wel degelijk een verschil tussen hoe dit gebeurd.

Om heel kort door de bocht te komen; een SSD schijf is de vernieuwde versie van een HDD schijf alleen beiden harde schijven kennen beperkingen en pluspunten.

HDD versus SSD

De traditionele en meest conventionele geheugenopslag voor een computer is de Hard Disk Drive (HDD). Hierop wordt informatie opgeslagen en blijft bewaard ook als de computer uitgezet is. Dit is meteen het cruciale verschil tussen werkgeheugen (RAM) en opslaggeheugen, want RAM geheugen slaat gegevens alleen tijdelijk op en verliest daarna zijn waardes een opslaggeheugen niet. De functie van een SSD is eigenlijk exact hetzelfde als die van de HDD alleen slaat deze harddrive de informatie op een andere manier op. Een HDD gebruikt metalen platters (soort ronde metalen schijven, vandaar ook harddisks) met een magnetische coating voor de opslag van informatie. Een SSD gebruikt flash geheugen chips die met elkaar verbonden zijn om informatie op te slaan. Beide harddisks hebben hetzelfde doel alleen bereiken dit op een andere manier. Daarmee komen natuurlijk ook voordelen en nadelen vandaar dat wij de externe harde schijven vergelijken.

Voordelen en nadelen

Omdat de SSD en HDD eigenlijk hetzelfde werk verrichten zoals het opslaan van persoonlijke informatie, foto’s, video’s of programma’s gaan we kijken naar de voordelen en nadelen van hun functionaliteiten. Dit beoordelen we aan de hand van de prijs, opslaggeheugen, schijf snelheid, fragmentatie, duurzaamheid, beschikbaarheid, uiterlijk en geluid. Na deze vergelijking kiezen we de ultieme winner onder de opslaggeheugens.

💶 Prijsverschil van de harddisks

Een SSD is duurder dan een HDD als er vergeleken wordt met prijs van Euro per GB of MB. De prijzen zakken langzaam omdat de markt groeit maar houdt rekening met een dubbele prijs voor de helft van het aantal MB geheugen bij een SSD schijf.

💾 Het opslaggeheugen

De SSD is tot nu toe alleen beschikbaar tot ongeveer 5TB en daarmee relatief duur in vergelijking met een HDD. De HDD schijven zijn goedkoper te maken en kunnen ook makkelijk uitgebreid worden door een extra harddisk toe te voegen. Hierdoor zit er minder snel een limiet aan de opslag van een HDD. De HDD beschikt vaker over meer opslaggeheugen.

🚀 Snelheid van de informatie overdracht

In de snelheid van data overdracht zit het grootste verschil tussen SSD schijven en HDD drives. Een SSD heeft geen bewegende onderdelen waardoor deze vele malen sneller informatie kan opvragen dan een HDD. Een computer met een SSD is binnen een minuut opgestart waarin een computer met een HDD er meestal een aantal minuten over doet om alle informatie van de platters af te lezen. Hierdoor is de SSD schijf ook perfect geschikt voor het afspelen van programma’s omdat deze sneller opstarten en reageren. Zelfs vanaf een externe SSD schijf zullen bestanden sneller laden dan op een interne hard drive.

🌐 Fragmentatie van de data

Omdat de conventionele harde schijf roterende onderdelen heeft is het lastiger om informatie op te slaan in aaneengeschakelde informatieblokken. Hierdoor kan een HDD lastiger informatie ophalen als zijn harddisks zijn gevuld. Een SSD schijf heeft geen last van fragmentatie omdat hij elk geheugenblok exact hetzelfde behandeld en deze gelijk kan raadplegen. Hierdoor is de SDD schijf niet alleen sneller maar blijft hij dit ook ongeacht hoeveel data bestanden erop staan geschreven.

♻ Duurzaamheid

Omdat een SSD uit chips bestaat en geen bewegende harddisks heeft is de harde schijf veel stabieler dan een HDD. Hierdoor is informatie, backups en andere data veiliger bewaard op een SSD omdat het risico zeer klein is dat de harde schijf kapot gaat. Een externe SSD schijf kan zelfs flinke klappen opvangen omdat deze zeer compact in elkaar zit en vaak in een stevige behuizing. Naast het functionele aspect van de duurzaamheid is een SSD ook veel energie zuiniger dan een HDD.

📊 Marktaanbod

De HDD is veruit het meest beschikbaar in de markt. Dit komt omdat het tot voor kort de meest stabiele en goedkoopste oplossing was voor het opslaan van data. Wanneer u een HDD gaat kopen is er de keuze uit merken als Western Digital (WD), Samsung, Hitachi, Seagate, Toshiba, Apricorn of Scandisk. Bij SSD schijven bent u al snel beperkt tot Samsung, Trandscend, Crucial of Scandisk.

💎 Look & feel (uiterlijk)

De HDD schijf is groter dan een SSD schijf. De meest gangbare maat voor laptop geheugen is 2.5 inch maar SSD kunnen veel kleiner zijn, kijk maar eens naar hoe dun een Ultrabook of Macbook Air is. Een HDD heeft simpelweg meer ruimte nodig om de data op te slaan.

🔊 Geluid

Waar een HDD schijf geluid maakt als hij aan staat is een SSD schijf zo stil als een muis. Dit komt alweer doordat er geen bewegende componenten zitten in een SSD.

SSD of HDD?

Om een conclusie aan deze vergelijking tussen HDD en SSD te maken zullen we kort per punt opsommen wie de winner is. De HDD is goedkoper in prijs per MB, beter beschikbaar in de markt omdat er meer keuze is en gemakkelijk te vinden in zeer grote geheugens. De SSD is sneller, steviger en stabieler, kleiner en lichter, maakt geen geluid en heeft geen last van fragmentatie. Als de prijs geen punt van discussie is dan kunnen wij in alle omstandigheden een SSD externe harde schijf aanraden. Door al deze functionaliteiten te vergelijken is de SSD de overduidelijke winner wanneer deze wordt vergeleken met een HDD geheugenopslag.

Op zoek naar aanbiedingen voor externe harde schijven? Dan kan je terecht op actuele-aanbiedingen.nl.