Een HDD staat voor Hard Disk Drive en is in veel computers terug te vinden als belangrijkste geheugenopslag device. Wilt u een HDD kopen dan is het verstandig om eerst te kijken wat u precies zoekt. Een externe HDD of interne, wilt u een 2TB HDD of is 1TB genoeg? Welk formaat de harde schijf moet hebben is ook belangrijk want een 2.5 inch HDD is niet altijd de standaard. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de HDD behuizing want deze past ook niet in elke computer. Er is keuze genoeg want de HDD is nog steeds de meest conventionele vorm van dataopslag in computers, toch neemt het gebruik van deze harde schijven af omdat er een nieuwe generatie is ontwikkelt namelijk de SSD. De HDD harde schijf is tot nu toe nog steeds de goedkoopste oplossing om veel opslaggeheugen toe te voegen aan uw computer of laptop.

Wat is een HDD?

Een HDD is een extern geheugen dat meestal onderdeel is van een computer, maar het kan ook gebruikt worden als externe harde schijf voor bijvoorbeeld een laptop. Op de HDD is het mogelijk om informatie zoals foto’s, video’s of programma’s te schijven. Dit gebeurd aan de hand van magnetische polarisatie van de platters. De platters (schijven) zijn een soort brein van de HDD die de computer kan uitlezen voor informatie maar ook kan gebruiken om dit op te slaan. Het verschil tussen werkgeheugen (RAM) en opslaggeheugen is dat RAM geheugen informatie doorstuurt en niet opslaat maar een HDD doet dit juist wel. Zet je de computer uit dan verliest de RAM als zijn informatie maar de HDD niet. De heeft altijd een Integrated Drive Electronics (IDE) of een Parallel ATA (PATA) om zich aan te sluiten op het moederbord van de computer.

Wist je dat IBM in 1956 de eerste harde schijf introduceerde en deze een opslagcapaciteit van maar 5MB had? Tegenwoordig zijn er meerdere HDD beschikbaar met een geheugen van 10TB wat gelijk is aan 2.000.000MB!

Voordelen van een HDD schijf

De HDD schijf is de standaard onder de harde schijven maar begint terrein te verliezen aan de SSD schijf. Voor meer informatie over een SSD schijf kunt u hier verder lezen. De Hard Drive Disk heeft het grote voordeel dat deze goedkoop gemaakt kan worden en gemakkelijk veel geheugen kan opslaan. Perfect om bulkbestanden zoals foto’s, films of video’s op te slaan! De hard drive zoals de HHD soms ook wordt genoemd is ook gemakkelijk van computer naar computer te verhuizen. Vaak moet deze wel bevestigd worden in de computer waardoor het niet helemaal plug en play is zoals bijvoorbeeld met een USB harde schijf. De meest gangbare maat voor een HDD is 2.5 inch, hierdoor past hij op bijna alle computer moederborden. Een ander belangrijk voordeel is de HDD behuizing, hiermee kunt u de harde schijf gemakkelijk als external HDD gebruiken.

✅ Extra geheugen is goedkoop met een HDD
✅ Meest gangbare dataopslag device voor intern computer geheugen
✅ Keuze uit meerdere merken

HDD schijven

Wat zijn de nadelen van een HDD schijf?

Een HDD heeft in vergelijking met een SSD enkele nadelen. Als eerste is een HHD een flink stuk langzamer met het overschrijven en opslaan van data. Dit komt omdat de HDD uit bewegende delen bestaat die moeten draaien als er geheugenopslag plaatsvindt. Dit remt de geheugenopslag omdat de schijf niet oneindig snel kan draaien. Doordat de harde schijf altijd moet draaien heeft een HDD meerdere andere nadelen zoals het niet energie zuinig zijn, zwaarder in gewicht is, met behuizing en aansluiting een stuk groter dan een SSD en minder stabiel is. Vooral de stabiliteit is vervelend wanneer u bijvoorbeeld belangrijke data of familiefoto’s opslaat voor later en deze niet meer terug te halen zijn doordat de magnetische platters zijn verschoven. Toch is het repareren van een harde schijf zeer goed mogelijk tegenwoordig, soms wel prijzig! Gaat u op vakantie met de harde schijf dan raden wij een SSD schijf aan omdat deze niet zo snel uit balans is en uw vakantiefoto’s veiliger opgeslagen zijn.

❎ Een HDD geheugen is langzamer dan een SSD
❎ Een HDD is instabieler dan een SSD
❎ Een HDD is groter en zwaarder dan een Solid State Drive
❎ Een HDD is niet energie zuinig

Voor een volledige vergelijking van harde schijven kan op onze HDD vs SSD pagina terecht.

Welke HDD harde schijf heeft u nodig?

Een HDD kopen is niet lastig maar het maken van de juiste keuze wel, natuurlijk is die volledig aan u maar wij kunnen u wel helpen met het maken van de juiste keuze. Wat voor een harde schijf wilt u hebben een externe of interne? Waarvoor gaat u de schijf gebruiken voor foto’s op te slaan of om programma’s af te spelen? Wanneer u deze vragen beantwoord is het kiezen van de juiste HDD schijf een stuk gemakkelijker. Wij kunnen u in ieder geval voor het afspelen van programma’s een SSD schijf aanraden en voor grote geheugenopslag een HDD.