Heeft u een Apple iMac, Macbook of Mac Pro dan zijn er externe harde schijven speciaal op maat gemaakt voor deze computers. Een externe harde schijf voor een Mac beschikt namelijk over HFS+ wat staat voor Hierarchical File System. Dit is een geheugenopslag speciaal ontwikkeld door Apple Inc. voor het eigen besturingssysteem Mac OS (operating system). Een Mac externe harde schijf is daarom totaal anders dan een normale externe SSD of HDD schijf. Ook een externe harde schijf moet net als een interne afgestemd zijn op het besturingssysteem, houdt u hier rekening mee bij uw aankoop.

Welke Mac externe harde schijf kopen?

Wanneer u een externe harde schijf voor Mac OS gaat kopen kunt u het beste met de volgende specificaties rekening houden. Omdat een Apple PC gebruik maakt van een HFS PLUS geheugenopslag heeft deze een aangepaste vorm van opslaggeheugen nodig niet werkt op een Windows PC. Multi-platform gebruik is daarom uitgesloten. Toch zijn er externe harde schijven die wel multi-platform ingezet kunnen worden. Deze herkennen de HFS+ en Windows structuur van geheugenopslag. Een ongeschreven regel hierin is wanneer de harde schijf werkt op een Windows OS dan kan deze meestal ook draaien op een Mac OS. Toch is het verstandiger om een specifieke harde schijf voor Mac OS te kopen omdat deze vele malen sneller is in het opslaan en overbrengen van data.

Voordelen van een harde schijf voor Mac

Als u een externe harde schijf Mac gaat kopen dan is het verstandig om de volgende voordelen in uw achterhoofd te houden. Een extern geheugen speciaal voor een Apple PC is vele malen sneller en veiliger dan een normaal geheugen. Dit komt omdat uw bestanden opgeslagen worden via HFS+ wat precies afgestemd is op Mac Operating Systems (besturingssysteem). Het maakt dan ook niet uit wel besturingsysteem van Apple u gebruikt, denk hierbij aan OS Mountain Lion, Mavericks, Yosemite of de laatste versie OS X El Capitan.

✅ HFS+ geheugenopslag
✅ Veilig en snel geheugenopslag special voor Mac OS
✅ Keuze uit meerdere merken zoals bv. Seagate, Samsung of Scandisk
✅ Thunderbolt technologie voor extra snelle dataoverdracht

Nadelen externe harde schijf Mac

Het enige echt nadeel van een Mac harde schijf is dat deze niet altijd compatible is met en Windows PC. Dit betreft alleen de harde schijven die expliciet voor het Apple besturingsysteem zijn ontwikkeld. Een multiplatform harde schijf kan op Windows en Mac OS worden gebruikt.

❎ De harde schijf werkt niet altijd op een Windows PC
❎ Meestal een HDD wat automatisch langzamer is dan een SSD
❎ Verlengstuk nodig mocht de harde schijf alleen Thunderbolt ondersteunen

Weet u niet zeker wat voor een externe harde schijf u zoekt? Bekijk onze vergelijking hier op de HDD vs SSD pagina.

Mac Airport time-capsule

Apple heeft een draadloos extern geheugen ontwikkelt dat via Wifi data kan opslaan en overdragen. Deze externe harde schijf voor Mac heet de AirPort Time Capsule en kan draadloos opslag bieden van 2TB tot 3TB. Het grote voordeel van deze harde schijf is dat hij uit het zicht kan worden neergezet. Dit komt doordat alle data-tranfers via Wifi gaan, een backup van uw iMac via de Wifi is nog nooit zo makkelijk geweest. Uiteraard zijn er nog genoeg andere harde schijven die een backup kunnen maken over de Wifi. Wij hebben er een aantal op een rij gezet voor u.

Enkele merken voor externe harde schijven Mac

Kiest u ervoor om niet een native Apple extern geheugen te gebruiken dan hebben wij hieronder de beste merken uitgekozen die naadloos aansluiten op uw Mac OS. Vooral G-tech, Scandisk en Seagate maken solide en stabiele externe geheugenopslag systemen. Daarnaast kunt u natuurlijk ook kiezen voor een WD, LaCie of Samsung harddisk maar u moet er wel rekening mee houden dat deze niet altijd de Thunderbolt technologie ondersteunen. Hierdoor is er een verlengstuk nodig om uw harde schijf aan te sluiten op bijvoorbeeld uw Macbook of iMac. Thunderbolt zorgt ervoor dat de dataoverdracht snel en vlekkeloos gaat, u kunt er hier meer over lezen. De meest gangbare vorm van dataopslag voor de Mac is een HDD schijf maar er zijn ook enkele SSD schijven te verkrijgen.