De term SSD staat voor “Solid State Drive” en behoort tot de nieuwe generatie harde schijven. De SSD schijf is een harddisk die extra geheugenopslag kan geven aan uw laptop of desktop PC. Deze geheugenopslag gebeurd op een andere manier dan dat de standaard HDD (Hard Disk Drive) dit doet. De SSD schijf maakt namelijk gebruik van een intern geheugen genaamd Flash of SDRAM waardoor de geheugenopslag vele malen sneller verwerkt kan worden. Echter, het grootste verschil tussen een SSD schijf en een HDD is dat de SSD harddisk geen bewegende onderdelen heeft. De hard disk draait namelijk constant zijn platters (disks waar via magnetische polarisatie data in wordt opgeslagen) om geheugen op te vragen. Dit maakt een SSD harde schijf in vergelijking met een HDD vele maler stabieler, sneller en platter.

Voordelen SSD schijf

De voordelen van een SSD schijf tegenover een HDD zijn er zowel op functioneel als praktisch gebied. Als eerste zullen we de snelheid van het overschrijven van data bespreken. Een SSD is vier tot vijf keer sneller in de dataverwerking waardoor het opslaan van programma’s, video’s of foto’s minder een stuk minder tijd kost. Installeert u programma’s op uw Flash SSD dan wordt de gebruiksperformance van uw PC ook aanzienlijk sneller omdat deze makkelijker bij opgeslagen informatie kan komen. Als tweede is een SSD harde schijf zeer licht in gewicht en heeft een kleine casing (behuizing) omdat deze geen draaien delen bevat zoals een HDD. Hierdoor bespaard de harde schijf veel ruimte en is hij energie zuiniger. Daarnaast maakt de SSD schijf ook geen geluid bij het opslaan of verwerken van geheugen en bestanden. Als laatste grote voordeel van een SSD harddisk is dat deze schokbestendig is , dit maakt hem perfect voor laptops en externe opslag. De SSD kan tegen een stootje wat deze geheugenopslag zeer populair is onder de externe harde schijven.

✅ SSD schijf is 4 tot 5x sneller dan een HDD
✅ Een SSD is klein en licht in gewicht
✅ De SSD schijf is energiezuinig
✅ Een SSD heeft geen bewegende componenten waardoor stabiliteit gegarandeerd kan worden
✅ Een SSD schijf kan best tegen een stootje

Zitten er ook nadelen aan een SSD?

In vergelijking met een normale hard disk zitten er geen praktische of functionele nadelen aan een SSD. De SSD presteert op alle vlakken beter en is functioneler. Het enige echte nadeel is dat flash of SDRAM geheugen de SSD schijf een stuk duurder maken dan de standaard HDD. Dit drijft de prijs per MB opslag omhoog waardoor u meer zal moeten betalen. Toch zal dit in de toekomst veranderen wanneer de markt gaat verschuiven en een SSD schijf de standaard wordt voor laptops, MAC’s en PC’s. Tot die tijd zullen SSD schijven duurder blijven dan conventionele harddisks. Dat wil niet zeggen dat er geen goedkope SSD schijven op de markt zijn. Wij kunnen een aantal goede voorbeelden geven.

❎ Een SSD geheugen is duurder dan een HDD

SSD schijf

Waarvoor een SSD schijf kopen?

Wanneer u een SSD schijf wilt kopen dan kunt u het beste eerst afwegen waarom u een snellere harde schijf wilt. Omdat een SSD geheugen duurder is dan een normale harddisk raden wij u aan om al uw programma’s op de SSD Flash drive te installeren en eventuele foto’s op een goedkopere harde schijf te plaatsen. U kunt zelfs een normale externe harde schijf gebruiken voor de opslag van bulk files zoals video’s, films, vakantiefoto’s en andere files die veel opslag kosten. Hierdoor bespaard u kosten maar is uw computer toch sneller omdat de programma’s op de SSD schijf draaien. Weet u niet precies het verschil tussen een HDD of SSD schijf? Dan kunt u hier een vergelijking tussen de twee harde schijven bekijken.

Een SSD schijf kan gemakkelijk mee op vakantie of op reis want deze harde schijf kan wel tegen een stootje!

Externe SSD schijf

Naast het grote aanbod aan interne SSD schijven zijn er ook steeds meer externe SSD schijven te verkrijgen. Een externe SSD schijf functioneert precies hetzelfde als een interne schijf alleen is deze draagbaar en makkelijk aan een andere laptop of PC te pluggen. Daarom kunt u best een SSD harddisk overwegen om uw het opslag geheugen van uw PC aan te vullen.