Specificatie uitleg harde schijven
Wanneer u een externe hard schijf koopt is het verstandig om deze te vergelijken met andere schijven en te kijken naar de specificaties van het externe geheugen. Maar wat zijn nu precies al die afkortingen en specificaties die vaak bij de beschrijving van een harde schijf staan? Dit gaan wij op deze pagina allemaal haarfijn uitleggen! Onze kennis over harde schijven helpt u bij het maken van de juiste keuze voor uw aankoop. Als eerste moet u weten dat er op dit moment twee soorten harde schijven in omloop zijn, namelijk de HDD en de SSD schijf. Wij hebben hier een uitgebreide vergelijking tussen de twee harde schijven gemaakt waarin precies staat wat de plus en minpunten zijn. Dit artikel zal alleen ingaan op de specificaties en eigenschappen die alle harde schijven bezitten.

Mac of Windows harde schijf

De meeste harde schijven zijn beschikbaar voor elk besturingsysteem. Toch komt het soms voor dat de externe harde schijf uitsluitend geschikt is voor één besturingsysteem. Vooral externe geheugens speciaal voor Mac OS kunnen niet worden aangesloten op een Microsoft Windows PC, houdt u hier dus rekening mee. De meeste schijven zijn wel geschikt voor een Apple Mac OS. Wanneer er op een harde schijf HFS+ (Hierarchical File System) staat is de kans groot dat deze uitsluitend geschikt is voor Mac OS, dus bijvoorbeeld voor een iMac of Macbook.

Geheugen en opslag van de harde schijf

Wanneer u een harde schijf koopt is de kans groot dat u gelijk kijkt naar de grote van het geheugen. Hoe meer extern geheugen des te beter toch? Helaas geldt dit niet altijd koop daarom niet altijd het grootste geheugen! Uiteraard is een grotere externe opslag beter als u veel foto’s of video’s wilt opslaan maar soms is het verstandiger om een duurdere middenmaat te kiezen omdat deze bijvoorbeeld een snellere schijfsnelheid heeft. We zullen later in dit artikel uitleggen wat schijfsnelheid (rotatiesnelheid) precies is. Nu eerst maar eens kijken naar het geheugen. Tegenwoordig zijn harde schijven in verschillende grote te verkrijgen maar hoeveel is 256GB of 4TB eigenlijk? Hiernaast ziet u een tabel met geheugen typen die uitleg geeft over de afkortingen van het geheugen. Daaronder staat een uitleg over het aantal bytes van een geheugen. Een byte is een maat om bestandsgrote aan te geven net als kilo dat is voor gewicht.Geheugen typen;
KB = Kilobyte
MB = Megabyte
GB = Gigabyte
TB = Terabyte
PB = Petabyte

Geheugen maten;
1024 bytes = 1 KB
1024 KB = 1 MB
1024 MB = 1 GB
1024 GB = 1TB
1024 TB = Petabyte

Hoeveel foto’s passen er op een harde schijf?

Om te weten hoeveel foto’s er op een externe harde schijf passen moeten we eerst uitleggen hoe de compressie van een foto gaat. De uitkomsten in de tabel hieronder zijn berekend aan de hand van de volgende waardes.

– 1MP (Megapixels) = 1.000.000 pixels
– 1MB = 1.000.000 bytes
– 1GB = 1000MB
– TIFF foto met een kleurdiepte van 24 bit, en betekend dat er 16.777.216 kleuren per pixel aanwezig zijn.
– Foto formaat = JPEG 100% quality

We zijn uitgegaan van JPEG formaat omdat dit het meest gebruikte formaat is bij fotocamera’s. Hieronder ziet u de tabel met de specificaties voor de meest gangbare externe geheugen opslag met daarachter het gemiddelde aantal foto’s. Voor de compleetheid hebben we er ook films en muziek (MP3’s) bij gezet. Dit geeft inzicht in hoeveel ruimte er op externe harde schijven is voor data bestanden. De maten zijn relatief genomen en kunnen in werkelijkheid altijd afwijken!

GeheugenFoto(Gemiddeld 5MB per foto)DVD (Gemiddeld 5GB per film)MP3 (Gemiddeld 3MB per liedje)
256GB51.000 foto’s50 films80.000 liedjes
512GB100.000100160.000
1TB200.000200320.000
2TB400.000400640.000
3TB600.000600960.000
4TB800.0008001.280.000
5TB1.000.00010001.600.000

Wifi (wireless LAN) harde schijf

Wanneer de harde schijf Wifi ondersteund dan is het mogelijk om een backup te maken van uw PC zonder fysieke koppeling met bijvoorbeeld een USB kabel. Daarnaast kunt u ook bestanden zoals foto’s of video’s gemakkelijk naar de harde schijf sturen over uw netwerk. Zeer functioneel alleen het overschrijven van data gaat iets langzamer omdat u nu afhankelijk bent van uw Wifi Netwerk snelheid en niet van een USB of Thunderbolt kabel.

USB 2.0 of 3.0, FireWire, e-SATA of Thunderbolt

USB, FireWire, e-SATA of Thunderbolt zijn allemaal verschillende soorten koppelingen tussen uw PC en de harde schijf, met koppelingen bedoelen we eigenlijk gewoon kabeltjes. Een USB 3.0 past bijvoorbeeld niet op een Thunderbolt aansluiting, vooral bij Apple computer is dit altijd even opletten. Verder zit er een groot verschil tussen de snelheid waarmee elke verbinding data kan overschrijven per aansluiting. Thunderbolt is hierin de snelste variant en deze is tot 20x sneller dan een USB 2.0. Uitgaande van USB 2.0 dan is een USB 3.0 10x sneller, e-SATA is 5x sneller en FireWire is iets sneller dan een USB 3.0 maar een stuk langzamer dan een Thunderbolt. De snelste keuze voor data overdracht is de Thunderbolt of Firewire. Daarnaast kunnen deze twee kabelsoorten ook audio en video ondersteunen, erg handig wanneer u bijvoorbeeld speelfilms vanaf uw PC op de TV wilt afspelen.

Formaten van de harde schijf

De meeste HDD schijven zijn 2.5 inch waardoor ze gemakkelijk in een computer kunnen worden geplaatst omdat dit de standaard maat is. Hierdoor worden SSD behuizingen vaak ook 2.5 inch groot gemaakt. Echter, zijn SSD schijven in werkelijkheid vele malen kleiner waardoor de standaard 2.5 inch harde schijf in de toekomst misschien gaat veranderen naar een kleiner formaat.

Rotatiesnelheid (RPM)

De rotatiesnelheid, in het Engels rounds per minute (RPM), staat voor de snelheid waarmee de HDD schijf draait en data kan verwerken, eigenlijk de schijfsnelheid voor informatie overdracht van A naar B. Hoe hoger de RPM des te sneller de harde schijf. De meeste HDD schijven hebben een RPM van rond de 5400. Een SSD schijf werkt niet met RPM omdat deze geen roterende delen bezit maar de data verwerkt via interne geheugen chips die met elkaar zijn verbonden. Hierdoor is een SSD schijf vele malen sneller dan een HDD schijf.